lördag, februari 09, 2008

Februarisockan - version 2

Som jag redan har visat så körde jag igång med sockklubbens februarisockor i förrgår. Men som jag också berättat så stickar jag lösare än man borde, med andra ord så blev även de här sockorna, som har samma antal maskor som Monkey, lite onödigt breda.

Försök nr 1
Så här långt hann jag på första sockan helt enligt mönstret, när jag insåg att om jag inte vill spänna mig när jag stickar, för att få det fastare (och det vill jag inte för då blir jag sur) så måste jag göra nåt annat. Repade upp och försökte med stickor 2,25 mm. I stål. Tunga, klirrande och allmänt irriterande. Nej, då blev jag sur också, och jag älskar ju mina rosenträstickor!

Dessutom har jag nu skaffat ett set till i 2,5 mm så att jag kan sticka båda sockorna samtidigt och därmed inte få en lös och en lagom socka. Ska de vara lösa får de vara det båda två, liksom.

Försök nr 2
Men jag vill nu att de ska sitta bra på foten, OCH jag vill använda mina rosenträstickor. Återstår alltså alternativet att ha färre maskor, och eftersom det här mönstret är enkelt med en mönster- rapport på bara 4 maskor blev det perfekt att minska med en rapport och sticka med 60 maskor istället. Och nu blir det fint och bra.

På framsidan av sockan har jag 7 rapporter + 1 avig maska till i vardera sidan (7 flätor), och på baksidan av sockan både börjar och slutar jag med flätmönstret (8 flätor). För att flätmönstret som hamnar precis mitt fram inte ska hamna på 2 stickor (för det går ju inte!) så har jag, med början längst bak, 15+16+14+15 maskor på stickorna.

Jag har också nätshoppat två nya stickböcker, och är mycket glad över dem båda. Men mer om dem när jag tittat lite mer i dem!

3 kommentarer:

Bibblostick sa...

Jag beundrar dig som är så målmedvetet envis. Vacker färg du valt till dina sockor, de ser ut att bli jättebra.

yarnia sa...

Precis så skulle jag också vilja göra; räkna om mönstret till mindre maskor. Men när dottern är sjuk och jag själv helt klart borde förbereda till ett seminarium så kan jag bara inte uppbåda den koncentration som krävs för sådant avancerat matematiskt arbete (menar allvar, har bara läst ett år matte på gymnasiet för tusen är sedan)
Men att sticka två stycken samtidigt är smart, hoppas att de blir trevligt jämna.

Åsa i Skuttunge sa...

Dom blir ju stört snygga! Jag måste säga att mönstret gör sig bäst i enfärgat.