onsdag, mars 26, 2008

Rätt slags grönt

Det här med att sticka flätor är väldigt tidskrävande och pilligt för mig. Har ändå gett mig på att börja sticka sockklubbens aprilmönster, Slippery socks. Dessutom tycker jag att de ser förskräckliga ut i så spräckligt garn, så jag väljer - som vanligt! - enfärgat.

När jag fick mitt limegröna garn förra veckan var jag så sugen att sticka med det direkt, så jag började på sockorna i det garnet först. Men det kändes inte bra. Eller jo, garnet var ju jättemjukt och mysigt, men färgen och mönstret hörde inte ihop. Det måste kännas rätt!

Dessutom var de rosa och limegröna nystanen så fina där de låg tillsammans, så de får nog ligga och gosa en stund till. Kanske kan jag rent av använda dem tillsammans i nåt framtida projekt!

Men åter till slippery- sockorna, det garn jag istället valde blev det blågröna Cash-soft från Gepard från Uldstedet. Och här känns det som att färgen funkar med mönstrets karaktär. Garnet är f.ö. grönare än på bilden.

Men ååå vad långsamt det går... Även om jag kommit på ett sätt att inte behöva använda flätsticka till de smala flätorna, så är det ändå väldigt trögt. Återstår att se om mitt tålamod räcker till att sticka två stycken... Stickorna i bambu som är 2 mm och bara 15 cm långa är däremot mycket trevliga att ha att göra med!

Hur tänker ni andra sockklubbsdeltagare, och sockstickerskor överlag förstås, när ni väljer garn till ett specifikt sockmönster?

8 kommentarer:

Eva i Halmstad sa...

JA, hur tänker jag...
Tänker nog lite som du, att mönstret ska passa med garnet och tvärtom, de finns ju garn som äter mönster, man kan slita hur mycket som helst med mönstret, men man ser bara en spräcklig socka om de är "fel" garn, men blir helt underbar i rätt garn..
De blir allt oftare enfärgade garn till mina fötterna.
Ha de gott.
Eva.

Annelie sa...

Jag tänker som dig när jag väljer garn. Att använda flerfärgat garn till mönstrade strumpor är i de flesta fall förspilld möda. Om det inte gäller mönster som till exempel Jaywalker's där färgningen förstärker själva mönstret. I övrigt blir det enfärgat för mig.

Mia sa...

Jag har tänkt sticka mina slippery socks i garn som är nästan i samma färg som dina, håller absolut med dig om att det gör mönstret en stor otjänst med spräckligt garn. Det måste vara därför jag inte ens sett det här mönstret innan, för jag tycker det ser ut att bli en jättefin socka!

LenaL sa...

Så fina dina flätsockar blir! Tyvärr är jag inte mycket för att tänka alla gånger, borde ha valt enfärgat också märker jag med en socka klar :-(

Visst är det pilligt med alla flätorna, det är nog något man - eller i alla fall jag - borde öva flitigare och regelbundnare på!

Ha det jättegott!

Garnhumlan sa...

Det är lite spännande att tänka på vad det är som avgör vilket garn man väljer. Så klart att jag funderar över hur mönstret blir med olika garner, men jag tycker att det spelar stor roll till vem man stickar. Att det blir något som stämmer med den andra personens smak och personlighet.

Se'n är det en annan sak som har blivit högst aktuell för mej sedan 'merinolarmet'. Jag försöker välja det som jag tror är bra ur miljö och djurskyddssynpunkt. Tyvärr har ett av mina favoritgarner merinoull från Australien i sej, så det vill jag inte använda, det skulle kännas alldeles fel. Bra att det kommer allt fler garner med miljömärkning!

Till sist. Jag tycker att du har gjort ett bra val - dina strumpor blir jättefina!

doktoranden sa...

Jag gör nog som de flesta som svarat här, alltså väljer garn efter mönster. Ett avancerat mönster gör sig bäst i ett enfärgat garn tycker jag. Och det garn du valt verkar passa utmärkt.

Anna sa...

Jag vill så gärna gilla flerfärgade sockgarner, de ser ju alltid så vackra ut i harvan eller nystanet. Tyvärr brukar jag aldrig tycka att det är lika fint när det är klart, så nästa gång jag är inne på flerfärgat ska jag in och läsa hos dig så att jag inte förtränger hur det brukar sluta. Däremot är jag svag för handfärgade garner i enfärgat där det blir lite skiftningar.
Dina strumpor ser ut att bli finfina, nästan att jag ändrar mig och kanske ska göra dem ändå...

Dödergök sa...

Det är klart att vissa garner och vissa mönster hör ihop. Jag har länge varit motståndare till självrandande garner men jag har börjat släppa på det lite. För vissa mönster vill verkligen vara randiga. Jag stickar mina aprilsockor i färgen "Bittersweet" från Lorna's Laces och det blir jättevackert. Men dina enfärgade ser väldigt tjusiga ut de med. Flätan framträder så tydligt och snyggt.